Členovia VV SR ORVT na čele s premiérom Dzurindom sadili Pamätný les

30.04.2005 Celý región

Prvé stromčeky do novozriadeného Pamätného lesa vo Vysokých Tatrách - Dolnom Smokovci zasadili 28. apríla členovia Vládneho výboru SR na obnovu a rozvoj Vyso...
Prvé stromčeky do novozriadeného Pamätného lesa vo Vysokých Tatrách - Dolnom Smokovci zasadili 28. apríla členovia Vládneho výboru SR na obnovu a rozvoj Vysokých Tatier (VV SR ORVT).

Po jeho štvrtom zasadnutí sa medzi prvými chopil tejto úlohy predseda výboru a slovenský premiér Mikuláš Dzurinda. Označil ju za symbol revitalizácie Vysokých Tatier po nešťastí, ktoré ich postihlo 19. novembra 2004. Má z toho pozitívny pocit, lebo \"na tom poškodenom sa rodí niečo nové\".
Premiér si spomedzi troch druhov ponúkaných stromčekov - smrekovec opadavý, lipa malolistá a borovica lesná - vybral tretí v poradí, pretože mu borovica najviac pripomína lesy, v ktorých rád behá. Prisľúbil, že bude chodievať sa pravidelne pozerať ako sa jeho stromčeku darí.
Na margo záverov zasadnutia VV SR ORVT s uspokojením uviedol, že sa začali aktivity okolo zrodu veľmi dôležitého a potrebného dokumentu - štúdie o trvalo udržateľnom rozvoji Vysokých Tatier. Celonárodná diskusia k nej by mala byť veľmi osožná, keďže Vysoké Tatry sú bohatstvom všetkých. Premiér si želá, aby sa udržal ich turisticko-liečebný charakter a prehå bil aj ich význam ako miesta na športovanie a rekreáciu.
Pamätný les pri motoreste Raimund je projekt Štátnych lesov Tatranského národného parku. Pri vstupe je na skale osadená pamätná tabuľa s veršom Pavla Országha Hviezdoslava Pozdravujem vás, lesy, hory/z tej duše pozdravujem vás. Ďalej je napísané, že miesto má pripomínať víchricu z 19. novembra 2004.
(jj)
 

Vyberte región

mark